donderdag 18 maart 2010

'Vijandigheid tussen moslims en christenen in Ede'

woensdag 9 september 2009 11:05

De Marokkaanse en de reformatorische bevolking in Ede leeft totaal langs elkaar heen. De moslims zijn jaloers op de orthodoxe christenen, omdat zij in alle rust hun geloof mogen belijden. De reformatorische zuil is xenofoob.



Marokkaanse jongeren in Ede vierden feest na de aanslagen op 9/11


Dat blijkt uit onderzoek van Henk Moors van het onderzoeksbureau IVA, dat is gelieerd aan de Universiteit van Tilburg.

Van Moors constateert een spanning en 'wij/ zij-denken' onder de verschillende bevolkingsgroepen. 'Het is een sluipende voedingsbodem,' zegt Van Moors woensdag tegen elsevier.nl. Dat kan volgens hem leiden tot een moeilijk leefbare situatie in de toekomst.


Bedreiging
‘De Marokkaanse gemeenschap en de reformatorische bevolking in de omliggende dorpen staan nu als vijanden tegenover elkaar. Het zou al winst zijn als het respectvolle tegenstanders worden,’ aldus burgemeester van Ede Cees van der Knaap (CDA).

Ede kampt met overlastgevende Marokkaanse jongeren die landelijke bekendheid kregen toen een aantal van hen feest vierde na de aanslagen op de Twin Towers in New York. De groep haalde sindsdien het nieuws met autobranden, vernielingen en het bedreigen van buschauffeurs. Het jarenlange gesteggel over de bouw van een nieuwe moskee deed de sfeer ook geen goed.

Lonsdale-jongeren
Aan de andere kant is een groep extreemrechtse Lonsdale-jongeren verantwoordelijk voor een reeks incidenten. Er waren pogingen tot brandstichting tijdens de bouw van een nieuwe moskee en vorige maand werd er een varkenskop neergelegd.

Door alle problemen heeft de Marokkaanse gemeenschap in Ede een naar binnen gerichte houding. Die verschilt niet veel van die van de reformatorische zuil, die volgens het rapport ’xenofoob’ is. De Edenaar uit de buitengebieden wenst zich uit angst voor 'islamisering' niet in te laten met Marokkanen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten