donderdag 18 maart 2010

Marokkanen gaan 'politiegeweld' filmen

---

Marokkaanse jongeren uit Oosterhout zijn boos vanwege aanhoudingen van enkele jongeren bij een buurthuis en het geweld dat daarbij gebruikt zou zijn door agenten. Ze hebben via sms een oproep gedaan om het politieoptreden te filmen, omdat volgens de jongeren 'onschuldige burgers de dupe zijn van het aanhoudend zinloos politiegeweld'.

Minstens veertig tot vijftig jongeren zouden deze 'noodoproep' via sms naar elkaar hebben doorgestuurd, meldt een ingewijde aan BN/De Stem.

Wijkhuis de Bunthoef in Oosterhout werd vorige week tijdelijk gesloten, vanwege aanhoudende overlast door een groep Marokkaanse jongeren. Ook werden er vier jongeren opgepakt vanwege de handel in hard- en softdrugs.


'Hardhandig optreden'

Volgens Abdul Hajjami, nieuw raadslid voor de PvdA, zijn de jongeren nu 'heel erg boos'. "Jongeren worden aangehouden en weer vrijgelaten. Dan zijn er de arrestaties op de parkeerplaats, waarbij de politie hardhandig heeft opgetreden. Momenteel voelen de jongeren zich opgejaagd door overdreven surveillances van de politie: bij de sporthal, De Bunthoef en ook het AC restaurant, komen ze wel drie keer in een kwartier de parkeerplaats oprijden. Iedere Marokkaan wordt om de haverklap om zijn legitimatie gevraagd."

Een 'bezorgde vader' uit de Marokkaanse gemeenschap laat in de BN/De Stem daarentegen weten dat volgens hem de oproep om agenten te filmen 'nergens op slaat'. "Er zijn meer Turken in Oosterhout dan Marokkanen, maar daar hoor je niks over. Het heeft wel degelijk te maken met het gedrag van een aantal Marokkaanse jongeren. Ik heb gezien hoe agressief ze reageerden, toen politieagenten vriendelijk om hun legitimatie vroegen. Ik schaam me rot."

Volgens hem gaat het om 'hele zware jongens'. "Ze gaan niet naar school, hebben geen werk en rijden rond in dure auto's. Deze jongens houden zich bezig met zaken die niet juist zijn."

'Geen zinloos geweld'

Woordvoerder Willem van Hooijdonk van de politie laat weten dat er bij de eerdere arrestaties 'zeker geen zinloos geweld is gebruikt'. "Wij doen gewoon ons werk. Als er zaken vernield worden of overtredingen worden begaan, dan gaan wij erop af."

De politie is niet onder de indruk van filmende jongeren. "Wij hebben niks te verbergen. Daar zijn wij dus niet bang voor. Het moet alleen niet zo zijn dat wij in ons werk worden belemmerd."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten