donderdag 18 maart 2010

Marokkaanse jongeren vaker vast voor vermogensdelict

dinsdag 8 september 2009

Marokkaanse jeugddelinquenten plegen vaker vermogensdelicten dan Nederlandse jongeren. Meer dan 80 procent van de Marokkaanse jongeren die vastzitten, zitten daar voor delicten zoals straatroof of diefstal, tegenover 45 procent van de Nederlandse jongeren die opgesloten zitten. Jongeren uit de Nederlandse groep zitten vaker vast voor zwaardere vergrijpen zoals zedendelicten, geweldpleging of brandstichting.


Dat blijkt uit het rapport Marokkaanse jeugddelinquenten: een klasse apart? van onderzoekers van de universiteit van Utrecht.

Integratie
De onderzoeksters namen driehonderd Marokkaanse en Nederlandse gevangenen in de leeftijd van twaalf tot achttien jaar onder de loep. De twee groepen werden vergeleken met vijfhonderd leeftijdsgenoten die niet in een gevangenis zitten.

Uit het onderzoek zou naar voren komen dat Marokkaanse jongens uit beter geïntegreerde gezinnen het vaker aan de stok krijgen met justitie dan Marokkanen uit armere gezinnen. Bij de Nederlandse groep is dat precies andersom is.

Justitiële systeem
‘Mogelijk zijn Marokkanen die deel willen uitmaken van de Nederlandse samenleving, extra gevoelig voor het leven in een maatschappij die weinig positief staat tegenover hun etnische groep. Bij sommige jongens kan dit tot crimineel gedrag leiden,’ is een van de opzienbarende verklaringen voor de uitkomsten van de onderzoekers.

Zij vragen zich ook af of het justitiële systeem wel even goed werkt voor Marokkaanse als voor Nederlandse jongens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten