donderdag 18 maart 2010

Goudse beleidsmakers zwijgen over agressie

di 19 mei 2009


GOUDA, dinsdag - Goudse politieke partijen, politie, gemeente en andere instanties duiken massaal weg wanneer hen wordt gevraagd naar een mening over de Marokkanenproblematiek in deze stad. Jan Stikvoort, korpschef van politie Hollands Midden was gisteren zelfs helemaal niet bereikbaar voor commentaar omdat hij op werkbezoek is bij de politie in Polen.

Marokkaanse relschoppers bekogelden vorige week in de probleemwijk Oosterwei een politieauto met stenen toen de agenten twee insluipers wilden aanhouden. Een dag later gooide tuig bij Albert Heijn in de wijk Bloemendaal flessen kapot en smeet het producten door de winkel. Toen de agenten een van de Marokkanen wilden aanhouden, sloegen andere relschoppers de ruiten van een politieauto in. De politie noemde het stenengooien in eerste instantie baldadigheid. Na forse kritiek vanuit Den Haag werden alsnog zes Marokkanen opgepakt.

Burgemeester Wim Cornelis, die steevast spreekt over incidenten, verwijst via zijn woordvoerster Ingrid Spruit naar een persverklaring van één alinea die hij vorige week heeft uitgegeven. "Het is onacceptabel gedrag van deze jongeren. Dit gaat over de schreef, men neemt de zaak hoog op", schrijft hij. Cornelis vond het gistermiddag niet nodig om zelf aan de telefoon komen. "De burgemeester heeft gezegd wat hij wilde zeggen over dit onderwerp. Later gebeuren er vast weer goede dingen waar hij wel met u over wil praten", aldus Spruit.

Ook het onlangs opgerichte Marokkaanse Jongeren Platform (MJP) hult zich al dagen in stilzwijgen. "Het MJP kan geen commentaar geven omdat de begeleider op vakantie is in Marokko en de medewerkers vrij zijn omdat ze het weekend hebben gewerkt", zegt een medewerker van het Goudse welzijnswerk. Afgelopen vrijdag was het nog andersom. Toen konden de medewerkers juist geen commentaar geven omdat ze aan het werk waren.

Ook de Samenwerkende Ondernemersverenigingen Gouda zijn niet spraakzaam en verwijzen door naar Stichting Marketing Gouda. Woordvoerster Isabelle Vaalberg vindt dat het niet aan haar is om te oordelen of de gemeente en de politie het goed of slecht doen. "Ik ben wel blij dat ze het oppakken", is alles wat ze kwijt wil. Wanneer de tien fractievoorzitters van de politieke partijen in Gouda door De Telegraaf onder meer de vraag krijgen voorgelegd of zij net als minister Guusje Ter Horst vinden dat de politie altijd de baas moet zijn op straat en dat zij niet moet weglopen voor Marokkaanse relschoppers, wordt door Gouda's 50-pluspartij acuut een spoedvergadering belegd.

Respect

De VVD Gouda komt wel meteen met een reactie. "Wij streven niet naar een politiestaat, maar verwachten wel respect voor de politieman of -vrouw op straat."
GroenLinks laat weten dat zij blij is dat er inmiddels zes verdachten zijn aangehouden. De overige partijen hebben niet gereageerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten