donderdag 18 maart 2010

Joodse jongen ernstig mishandeld 'door Marokkanen'

dinsdag 21 oktober 2008

Een 20-jarige orthodox joodse man is zaterdag in de buurt van het het Olympiaplein in Amsterdam-Zuid uitgescholden en zwaar mishandeld.


De directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), Ronny Naftaniel, heeft de gebeurtenis bevestigd tegenover elsevier.nl. Hij spreekt van 'een ernstig antisemitisch incident'.

Het slachtoffer, herkenbaar als jood vanwege een keppel op zijn hoofd, werd zaterdagmiddag door naar eigen zeggen twee Marokkaans uitziende jongens voor 'kankerjood' uitgescholden. Toen het slachtoffer vroeg wat hun probleem was, werd hij door het tweetal achtervolgd en in elkaar geslagen. Ook nadat hij al op de grond was gevallen bleven ze op hem intrappen.

Geweigerd
De jongen wilde vervolgens aangifte doen bij de politie in Amsterdam Buitenveldert, maar deze werd geweigerd. 'Toen het slachtoffer bij ons aanklopte waren we net bezig met een overval waardoor er geen agenten aanwezig waren op het bureau,' zegt een woordvoerder van de politie tegen elsevier.nl.

'We hadden een agent van een ander bureau moeten laten komen of de jongen erop moeten wijzen dat hij ook ergens anders terecht kon, maar dat is niet gebeurd. We hebben dan ook onze excuses aangeboden, want dit had nooit mogen gebeuren.'

Grove fout
Naftaniel vindt deze gang van zaken ronduit stuitend. 'Racisme en antisemitisme staan hoog op de agenda bij zowel de politiek, als de politie. Deze aangifte had dan ook moeten worden opgenomen. Het wordt nu des te moeilijker te daders nog te traceren en dat is schandalig. Een grove fout. Tot nu toe zijn er nog geen excuses aangeboden, al beweert de politie van wel,' aldus Naftaniel tegen elsevier.nl.

Ten tijde van de aanval op de twintiger werd er in de buurt van het plein gevoetbald. Volgens Naftaniel deden de omstanders die van een afstand konden zien wat er gebeurde, niks.

Verwerpelijk
De CIDI-directeur spreekt van 'een verwerpelijke vorm van antisemitisme en racisme'. 'Dat joden worden bespuugd en uitgescholden gebeurt wel vaker, maar dat dit ook gepaard gaat met fysiek geweld slechts drie keer in de vijf jaar.'

Het slachtoffer zal donderdag, na de joodse feestdagen die tot woensdagavond duren, alsnog aangifte doen bij de politie. 'We hebben met hem afgesproken dat hij bij ons kan aankloppen wanneer het hem uitkomt. We zullen alles doen om de daders te vinden,' aldus de politiewoordvoerder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten