donderdag 18 maart 2010

Klassejustitie zaak politicus

ma 15 jun 2009

De PvdA wil opheldering van het kabinet over de vrijspraak die de officier van justitie in Utrecht eist voor een 68-jarig parlementslid uit Marokko. Tweede Kamerlid Hans Spekman van de PvdA, en tevens oud-wethouder van de gemeente Utrecht, zei maandag in een reactie dat het „riekt naar klassejustitie” en vindt dat de man niet vrijuit mag gaan. Spekman vermoedt dat het openbaar ministerie gezwicht is voor jarenlange diplomatieke druk vanuit Marokko.


Spekman

Het Kamerlid wees erop dat de Marokkaan al onterecht ontvangen bijstand in de periode 1992-2002 aan het terugbetalen is door een veroordeling van de bestuursrechter. Maar het gaat om zo'n groot bedrag, 130.000 euro, dat de gemeente Utrecht in 2005 ook aangifte heeft gedaan voor strafrechtelijke vervolging.

Volgens Spekman heeft het parlementslid „als hoge boom“ inmiddels allerlei bezit, zoals huizen en land in Marokko, handig „kunnen wegmoffelen” door het bijvoorbeeld op andermans naam te zetten.

De PvdA'er erkent dat de zaak nog onder de rechter is, maar hij gaat dinsdag toch proberen staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) naar de Kamer te roepen voor het mondelinge vragenuur. „Anders worden het schriftelijke vragen.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten