donderdag 18 maart 2010

Gouda procentueel meeste criminele Marokkanen

---

GOUDA - Gouda telt meer dan 330 criminele Marokkanen ouder dan twaalf jaar. De stad is hiermee procentueel koploper van Nederland. Utrecht staat op twee en Amsterdam neemt de derde plek in. Dat schrijft het blad Binnenlands Bestuur (BB) op grond van cijfers van het KLPD.

In Gouda is één op de drie opgepakte criminelen van Marokkaanse afkomst. Ook in deze categorie spant de Kaasstad de kroon. In Utrecht en Culemborg is dit respectievelijk 23 en 22 procent.

De Goudse burgemeester Wim Cornelis toont zich verrast door de KLPD-cijfers. ,,We wisten dat we vergelijkbare problemen hadden als de G30, maar dat we op dit gebied zelfs op één staan, is toch wel even slikken,’’ reageert hij in BB.

Uit het onderzoek blijkt verder dat Amsterdam in absolute aantallende de meeste Marokkaanse criminelen telt; 2497 op een totaal van 14.844 aangehouden misdadigers. Marokkaanse criminele jongeren uit heel Nederland zouden zich in toenemende mate organiseren in bendes die regionaal en internationaal opereren.

Het KLPD-rapport ‘Analyse Marokkaanse daderpopulaties van gemeenten in Nederland’ is begin 2009 opgesteld op basis van cijfers over 2007 en is nu pas openbaar gemaakt. In totaal werden 14.462 Marokkaanse criminelen in 181 gemeenten met vijf of meer Marokkaanse daders in beeld gebracht. De Marokkanenlijsten zijn opgesteld op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten