donderdag 18 maart 2010

Rellen dreigen een keer uit de hand te lopen 'Marokkanen te soft aangepakt'

---

GOUDA - Als de politie in Gouda niet laat zien wie de baas is op straat, dreigen rellen een keer uit de hand lopen waardoor zwaargewonden of zelfs doden zullen vallen. Dat vreest Arnold Jue, fractievoorzitter van Gemeente Belangen Gouda.

Jue zegt al jaren te strijden tegen de, volgens hem, veel te softe aanpak van Marokkaanse relschoppers. "Het lijkt er sterk op dat de agenten bang zijn. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want ook zij hebben wellicht een gezin."

Volgens Jue had zijn partij na de vorige algemene beschouwingen als enige kritiek op het veiligheidsbeleid in Gouda. "De meeste andere partijen lopen achter de burgemeester aan en durven niet."

Jue reageert hiermee op vragen die De Telegraaf dinsdag stelde aan de diverse Goudse politieke partijen naar aanleiding van aanhoudende rellen door Marokkaanse jongeren. Zo bekogelde het tuig vorige week in de probleemwijk Oosterwei een politieauto met stenen, toen de agenten twee insluipers wilden aanhouden. Een dag later gooiden Marokkaanse relschoppers bij Albert Heijn in de wijk Bloemendaal flessen kapot en smeten ze producten door de winkel. Toen de agenten een van de oproerkraaiers wilden aanhouden, sloegen andere relschoppers de ruiten van een politieauto in. De politie noemde het stenengooien in eerste instantie baldadigheid. Na forse kritiek vanuit Den Haag werden alsnog zes Marokkanen opgepakt.

Maat vol

Het CDA Gouda is het spuugzat en vindt dat het nu maar eens afgelopen moet zijn met het straatgeweld door Marokkaanse jongeren, zoals aanrandingen en stenengooien naar politie en meisjes. "Wij doen een indringend beroep op de politiek, want deze gruwelijke incidenten zijn koren op de molen van de PVV. Voor ons is de maat vol."

Ook Gouda's 50 + partij vindt dat relschoppers streng moeten worden aangepakt en dat het belangrijk is dat politie en gemeente hierover goed communiceren naar de burgers en de pers. "De burgemeester is hiervoor in de eerste plaats verantwoordelijk", zegt fractievoorzitter Ed de Lange. Er zijn ook positieve reacties. Zo zijn de ChristenUnie Gouda en de SGP Gouda van mening dat de politie in hun stad niet wegloopt voor Marokkaanse relschoppers. "Daar is geen sprake van. De politie spant zich juist maximaal in om de incidenten doeltreffend de kop in te drukken", meent SGP'er Fred de Wit.

"Wij zitten er inderdaad ongelofelijk bovenop", zegt Dick van Gooswilligen, chef persvoorlichting van politie Hollands Midden. "Wij zijn keihard met deze problematiek bezig. Geweld en overlast pikken wij niet. Dat blijkt ook uit de cijfers. Van januari tot nu zijn alleen in Gouda al 539 arrestaties verricht en ongeveer 300 bekeuringen uitgeschreven voor vernielingen en overlast."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten