donderdag 18 maart 2010

’Marokkanengemeenten’ willen meer middelen tegen overlast

---

’Marokkanengemeenten’ willen meer middelen tegen overlast DEN HAAG - Burgemeesters van 23 steden die te maken hebben met overlast door criminele jongeren willen meer bevoegdheden om te kunnen optreden. Het kabinet overlegt woensdag met burgemeesters van tien steden die kampen met overlast van Marokkaanse probleemjongeren.

Van de door de NOS onderzochte steden zegt driekwart sneller te willen ingrijpen in gezinnen om overlast te bestrijden. Andere steden willen jongeren juist uit hun buurt weghalen om te ’heropvoeden’.

De jeugdoverlast in de meeste steden neemt af, maar de groepen die voor de overlast zorgen worden minder aanspreekbaar, agressiever en crimineler in hun gedrag.

Ook blijkt dat jongeren met een Marokkaanse afkomst bijna overal in het oog springen. In twee derde van de gemeenten is hun aandeel in de overlast en jeugdcriminaliteit oververtegenwoordigd. De gemeentebesturen benadrukken dat het met de meeste Marokkaanse jongeren wel goed gaat.

Aan het overleg woensdag nemen ook vertegenwoordigers van politie en het Openbaar Ministerie deel.

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken had na de problemen in de Goudse achterstandswijk Oosterwei vorige maand toegezegd snel om de tafel te gaan zitten met vertegenwoordigers van zogenoemde ’Marokkanengemeenten’. Het overleg moet concrete oplossingen opleveren voor problemen waar de gemeenten tegenaan lopen.

Naast Ter Horst zullen ook de ministers van Justitie, Integratie en van Jeugd en Gezin de bijeenkomst bijwonen. Ter Horst zal na afloop toelichten welke resultaten bereikt zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten