donderdag 18 maart 2010

België wil Al-Qa'ida-terrorist nationaliteit afnemen

donderdag 12 november 2009 13:59

België wil een Marokkaans-Belgische terrorist zijn Belgische nationaliteit afnemen. De 22-jarige Mohamed Reha is veroordeeld voor terroristische activiteiten.


Het Hof van Beroep in Antwerpen moet zich nog buigen over het voorstel om Reha zijn nationaliteit af te nemen. Juridisch gezien is het mogelijk in België om personen die ‘ernstig tekortkomen aan de plichten van een Belg’ hun Belgische nationaliteit af te nemen.

Het komt echter bijna nooit voor: er is sinds de Tweede Wereldoorlog maar één geval geweest van een Belg die zijn nationaliteit verloor. Dit was een Tunesiër die ook wegens terrorisme werd veroordeeld. Hij raakte in januari 2009 zijn Belgisch paspoort kwijt.

Al-Qa'ida
Reha werd in Marokko tot een straf van tien jaar veroordeeld voor terroristische activiteiten. Hij gaf toe voor Al-Qa’ida in Marokko en Europa mensen te rekruteren die in Irak een zelfmoordaanslag willen plegen. Hij is een neef van Ismaïl Akhnik, een lid van de Nederlandse Hofstadgroep.

De minister van Justitie in België, Christendemocraat Stefaan de Clerck, is bezig de wet die het mogelijk maakt iemand zijn nationaliteit af te nemen te verbeteren. Deze ‘snel-Belgwet’ bestaat al langer, maar de voorwaarden om iemand zijn nationaliteit af te nemen waren nogal vaag. De nieuwe wet moet dit makkelijker maken. Er lopen nog zeven procedures in België om iemand zijn Belgisch paspoort af te nemen.

Nederland
In Nederland is het mogelijk om iemand zijn Nederlandse nationaliteit af te nemen, mits iemand nog een andere nationaliteit heeft. Marokkanen hebben bijvoorbeeld bijna altijd een dubbele nationaliteit, omdat Marokko het niet toestaat dat iemand zijn Marokkaanse nationaliteit opgeeft.

CDA-Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin liet vorige maand weten dat hij mensen die zeer zware internationale misdrijven hebben gepleegd het Nederlanderschap wil kunnen afnemen. Mensen kunnen op dit moment alleen hun Nederlandse nationaliteit verliezen als ze misdrijven tegen de Staat plegen, zoals spionage of landverraad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten