donderdag 6 mei 2010

Marokkaanse criminelen bedreigen arts na doodrijden voetganger

dinsdag 19 januari 2010 10:40

Twee jongens van 18 en 19 jaar hebben met hun scooter een vijftigjarige man doodgereden en in het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen het verplegend personeel bedreigd.

De twee probeerden vrijdagavond te ontkomen aan een politiecontrole, waarbij ze een voetganger omver reden. De man overleed later in het ziekenhuis.

De jongens uit Beuningen en Nijmegen waren ook gewond en werden naar de eerste hulp van het UMC gebracht. Daar bedreigden ze onder anderen een arts en een verpleegkundige, meldt het ziekenhuis.

Verdachten
'Surveillerende politieagenten hadden de twee jongens op hun scooter gezien zonder licht, kentekenplaat en helm,' zegt politiewoordvoerder Fank van de Valk tegen elsevier.nl. De agenten hebben de jongens niet achtervolgd.

Na het ongeluk hebben politieagenten de jongens meegenomen naar de eerste hulp.Bij de ingang van het ziekenhuis stonden familieleden en bekenden van de verdachten die verhaal wilden halen.

Doodslag
Agenten moesten de groep buiten de deur houden. Volgens een ziekenhuiswoordvoerder leidde hun gedrag tot 'een hoop onrust'.

De twee jongens zitten vast en worden vandaag voorgeleid. Ze worden aangeklaagd voor doodslag en roekeloos rijden met als gevolg een dodelijk ongeluk.


************************************


Zus van scooterdief die man doodreed: Schuld van politie
vrijdag 12 februari 2010 11:14

De zus van de scooterdief die in januari tijdens de vlucht voor de politie een 50-jarige man in Nijmegen doodreed, geeft de politie de schuld van het ongeluk. ‘Als de politie ze niet zo had opgejaagd, was dit nooit gebeurd,’ zegt Laila G.

Zij zegt dat vrijdag in een interview met de website Maroc.nl.

'Surveillerende politieagenten hadden de twee jongens op hun scooter gezien zonder licht, kentekenplaat en helm,' zei politiewoordvoerder Fank van de Valk tegen elsevier.nl.


Achtervolging
‘Waarom gingen deze agenten tieners achtervolgen op zo’n druk tijdstip midden in het centrum van Nijmegen? Terwijl overal camera’s hangen en de politie makkelijk de identiteit kan achterhalen. Toen de agenten zagen dat mijn broertje en zijn vriend tegen het verkeer inreden hadden ze de achtervolging moeten staken om anderen en mijn broertje en zijn vriend niet in gevaar te brengen.'

'Mijn broertje en zijn vriend waren bijna dood door dit tragische ongeluk. De politie had de situatie beter moeten inschatten, ’ aldus Laila G.

De politie ontkent dat de agenten de jongens van 18 en 19 jaar oud hebben achtervolgd.

Ziekenhuis bedreigingen
Na het ongeluk hebben politieagenten de jongens meegenomen naar de eerste hulp. Bij de ingang van het ziekenhuis stonden familieleden en bekenden van de verdachten die verhaal wilden halen. Agenten moesten de groep buiten de deur houden. Volgens een ziekenhuiswoordvoerder leidde hun gedrag tot 'een hoop onrust'.

De familie van de jongens bedreigden in het ziekenhuis vervolgens het medisch personeel. Dat was bezig met de 50-jarige man die de scooterdieven hadden aangereden. De man overleed aan zijn verwondingen.

De Gelderlander
Afgelopen week zorgde de familie opnieuw voor landelijke ophef. Die ontstond nadat de regionale krant de Gelderlander afzag van publicatie van een interview met de moeder en de zus van een van de scooterdieven. Een broer van de 19-jarige jongen had een redacteur met de dood bedreigd als de krant een interview met de moeder en zus zou plaatsen.

Daarop besloot de krant het interview niet te plaatsen.




************************************

Bedreiger journalisten na 51 dagen cel weer vrij
woensdag 14 april 2010 09:51

De 18-jarige bedreiger, B. el G., van twee journalisten van de Gelderlander is weer vrij. De rechter gaf hem een celstraf van 51 dagen, die hij in voorarrest al had uitgezeten.


De man is twee weken geleden al vrijgelaten toen de strafzaak was afgerond. Hij had toen 51 dagen in voorarrest gezeten.

Eis
De officier van justitie had drie maanden celstraf, waarvan een maand voorwaardelijk geƫist. Behalve voor bedreiging van twee journalisten, die hij volgens de aanklager 'kapot zou maken', eiste de aanklager die straf ook wegens dwang. De man dwong de krant een interview met zijn moeder en zus niet te publiceren.

B. el G. toog 5 februari met een vriend naar de Gelderlander in Nijmegen om met dreigementen een publicatie te verhinderen.

Het interview ging over het dodelijk ongeluk dat een andere broer had veroorzaakt in Nijmegen. De jongen reed met een vriend op een gestolen scooter een voetganger dood.

Hoofdredacteur
De hoofdredacteur van de Gelderlander stuurde B. el G. een excuusbrief. Hij betreurde dat de man zo lang in voorarrest moest blijven en dat de zaak zo hoog opliep.

De brief schoot in het verkeerde keelgat van het Openbaar Ministerie. Dat beschouwt het schrijven als een knieval.

Boos
John Lucas, Hoofdofficier van justitie in Arnhem, verweet in een open brief de hoofdredacteur een gebrek aan burgermoed.

Hij vindt dat een hoofdredacteur de persvrijheid juist tegen elke prijs moet verdedigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten