maandag 14 juni 2010

Helft criminele veelplegers Utrecht is Marokkaan

zaterdag 14 november 2009

De helft van de jonge criminele veelplegers in Utrecht is van Marokkaanse afkomst, maar het zijn de autochtone jongeren die de meeste criminele activiteiten plegen. Autochtonen zouden meer delicten plegen en een langere criminele carrière hebben.


In 49 procent van de gevallen in Utrecht gaat het om Marokkanen

Dat stellen twee wetenschappers van de Universiteit Utrecht in het onderzoeksrapport 'Jeugdige veelplegers Utrecht'

Meer delicten
‘Zij (autochtonen) worden gemiddeld voor aanzienlijk meer delicten opgepakt en hebben ook een aanmerkelijk langere criminele carrière dan hun Marokkaanse leeftijdsgenoten,’ stellen de onderzoekers.

Hoogleraar jeugdrechtspleging aan de Universiteit Utrecht Ido Weijers en voormalige medewerker van het Openbaar Ministerie in Utrecht Marjolein Kampijon deden onderzoek in opdracht van het OM naar jeugdige veelplegers en hun achtergrond.

Weijers en Kampijon hebben 81 jongeren gevolgd die bekend staan als veelpleger. In acht jaar tijd pleegden de jongeren 1.021 strafbare feiten.

Achtergrond
Van de jeugdige veelplegers is 49 procent van Marokkaanse komaf, 27 procent heeft een Nederlandse achtergrond. Volgens het rapport ligt het gemiddeld aantal delicten van de groep Marokkanen op elf. De kleinere groep Nederlanders ligt daar met 16,5 delict ruim boven.

De meeste veelplegers maken zich schuldig aan inbraken in huizen, winkels en auto's of diefstal van fietsen en scooters. De jongeren doen dat voornamelijk voor het geld en deels voor de kick. Ruim driekwart maakt zich ook schuldig aan geweldsmisdrijven zoals vernieling, belediging, bedreiging en mishandeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten