dinsdag 9 november 2010

Gouda wil van burgemeester af

GOUDA - De Goudse burgemeester Wim Cornelis (PvdA) moet zo snel mogelijk weg. De Goudse oppositiepartij Trots op Nederland (TON) heeft een initiatiefvoorstel opgesteld om in ieder geval de portefeuille veiligheid bij de burgemeester weg te halen.

,,Dat is het begin”, meent Bas Driesen, fractievoorzitter van TON Gouda. ,,En dat werkt beter dan een motie van wantrouwen, want die wordt toch afgeblazen door de linkse kerk. Daar kun je op wachten.”

Volgens Driesen heeft hij hierin zijn hele achterban mee. ,,Wij hebben onlangs een enquête gehouden in de stad en vrijwel iedereen vindt dat Cornelis niet achter zijn stad staat. Weg dus met die man.”

De partij Gouda Positief denkt er over om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar het functioneren van de burgemeester. ,,Het liefst door het ministerie van Binnenlandse Zaken”, zegt fractievoorzitter Johan Weeber. ,,Wanneer de uitkomst hiervan dermate zwaar is, kan Cornelis wat ons betreft opstappen.” Jan de Koning van Gemeente Belangen Gouda (GBG) vindt dat de problemen niet alleen de burgemeester te verwijten zijn, maar het hele college. ,,Als er dan toch iemand weg moet, dan maar allemaal.”

Ook de tomeloze inzet die Cornelis voor de jaarlijkse Kaarsjesavond tentoon spreidt is meerdere partijen in het verkeerde keelgat geschoten. Zo is de burgemeester afgelopen zomer naar het Noorse Kongsberg afgereisd om een kerstboom uit te zoeken voor kaarsjesavond en gaat hij eind deze maand terug om te helpen met het kappen van de boom.

Driesen: ,,Over de eerste reis hebben wij kritische vragen gesteld. Toen bleek dat het uitje van de burgemeester betaald werd door de gemeenschap en die van zijn vrouw door hemzelf. Eén reis per jaar naar Kongsberg vinden wij meer dan genoeg. Deze keer betaalt hij het maar zelf!” Het raadslid verwijst hierbij naar de financiële situatie van de stad. Stond Gouda eind 2009 nog voor 245 in de min. Volgens de voorspellingen zal het te kort eind volgend jaar zijn opgelopen tot misschien wel 337 miljoen euro op een balans van 350 miljoen.

Ook Jan de Koning (GBG) vindt twee tripjes per jaar naar Kongsberg ‘overdone’. ,,Zeker nu wij op de kleintjes moeten letten en het in de stad gonst van de financiële en veiligheidsproblemen. Het is een drama. Gouda is bijna failliet.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten